Un raport de expertiză chimică, cerut de instanță, arată că dezinfectanţii vânduţi spitalelor din România respectau reţetele aprobate de autorităţi. Pentru a afla dacă au fost sau nu diluate substanțele, mai trebuie să se pronunțe un expert contabil.
Prima expertiză chimică făcută în scandalul dezinfectanţilor vânduţi în spitalele din România arată că respectau reţetele aprobate de autorităţi.
„Atât substanţele active, cât şi concentraţia acestora sunt identice în Avize şi Fişele cu date de securitate”, arată raportul de expertiză chimică, potrivit EVZ.
Potrivit acestuia, concentraţia substanţelor păstrau concentraţia aprobată de autorităţi. Aceasta este doar una dintre cele cinci concluzii ale expertului chimic care a analizat, la cererea judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti, biocidele produse de „Hexipharma”.
Fosta conducere a „Hexi Pharma” are posibilitatea ca în câteva săptămâni să formuleze obiecţiuni la această expertiză. Este primul document de acest gen făcut după demararea acestei investigaţii, în urmă cu mai bine de cinci ani.
Raportul care a costat 22.000 de lei este doar jumătate din ceea ce ar putea lămuri pe deplin dacă acuzaţiile de înşelăciune sunt sau nu fondate.
Compania Hexi Pharma a fost acuzată că ar fi vândut în sute de spitale din România dezinfectanţi diluaţi şi ineficienţi.
În martie 2017, compania Hexi Pharma a fost trimisă în judecată de Parchetul General pentru 340 de infracţiuni de înşelăciune (dintre care şapte având consecinţe deosebit de grave), uz de fals (61 acte materiale), precum şi pentru participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor.
Tribunalul Bucureşti a condamnat în prima instanţă şefii companiei Hexipharma: directorul general Flori Dinu a primit trei ani de închisoare, iar Mihail Leva, directorul chimic, trei ani şi opt luni.
De asemenea, compania Hexi Pharma a fost obligată la plata unei amenzi penale de 2,6 milioane lei.
Procurorii susţineau că, în perioada 1 iunie 2010 – 16 mai 2016, Hexi Pharma a indus în eroare reprezentanţii a 340 de unităţi sanitare „prin prezentarea ca adevărată a unor calităţi mincinoase ale produselor proprii”, referitoare la concentraţia substanţelor active şi la eficienţa biocidă, precum şi prin utilizarea de mijloace frauduloase constând în etichete şi alte înscrisuri ce atestă elemente de conformitate nereale, determinându-i în acest mod să încheie contracte de achiziţie de produse biocide şi pricinuindu-le o pagubă.
Totodată, în intervalul 12 octombrie 2012 – 9 martie 2016, Hexi Pharma a folosit la Comisia Naţională pentru Produse Biocide 61 de înscrisuri (fişe de prezentare ale produselor proprii, fişe cu date de securitate şi declaraţii de substanţă activă) în vederea obţinerii avizului de plasare pe piaţă a produselor, documente conţinând menţiuni necorespunzătoare adevărului.
Între timp însă, din cele 340 de spitale care s-au constituit părţi civile în proces, doar 120 mai susţin că au fost înşelate de Hexipharma şi vor să primească despăgubiri.
Înainte ca magistraţii Curţii de Apel să dea verdictul final, mai este nevoie şi de o expertiză contabilă.
Dan Condrea, patronul Hexi Pharma, firma care a vândut spitalelor românești dezinfectanți diluați de până la 10 ori, a murit în 2016 , într-un accident auto. Acesta se afla singur în mașină, pe raza localității Corbeanca (județul Ilfov), în apropierea fabricii de produse Hexi.